Ξενοδοχείο Πανόραμα -Άγιος Παντελεήμων- 53200 - Φλώρινα-Τηλ. +30 2386061399 -Fax, +30 2386061156panorama399@gmail.com  Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

Ο Άγιος Παντελεήμονας, χτισμένος στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν βρίσκεται στα όρια των νομών Φλώρινας και Πέλλας 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αμυνταίου. Ανάμεσα σε δυο λίμνες (Πετρών και Βεγορίτιδας) αποτελεί ιστορικό οικισμό τόσο για την τοποθεσία του όσο και για τους ξακουστούς αμπελώνες του με τα ονομαστά κρασιά και τσίπουρα. Στις ταβέρνες μπορείτε να βρείτε μαγειρευτά ψάρια της λίμνης μαζί με άλλες ντόπιες λιχουδιές ενώ στα τσιπουράδικα μπορείτε να απολαύσετε το τοπικό τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες. Στα επισκέψιμα οινοποιεία σας δίνετε η ευκαιρία να ξεναγηθείτε στους δρόμους του κρασιού και να δοκιμάσετε φρέσκα και παλαιωμένα κρασιά. Τον Νοέμβρη μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου στα οπικά καζάνια του χωριού μπορείτε να δείτε πως γεννιέται το τσίπουρο και να το δοκιμάσετε. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την μοναδική στην περιοχή βιοτεχνία παραγωγής πιπεριάς Φλωρίνης.   Ένας περίπατος στα στενά του χωριού εντυπωσιάζει τον περιηγητή αφού συναντά παλιά Μακεδονίτικα αρχοντικά, πυργόσπιτα καθώς και πέτρινα αξιόλογης αρχιτεκτονικής.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  •  Πύργος στον Άγιο Παντελεήμονα.
  •  Το άλσος με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος βορειοδυτικά του χωριού με αριστουργηματική θέα  προς την Βεγορίτιδα.
  •  Ο ανεμόμυλος που βρίσκεται μέσα στο χωριό και κτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας.
  •  Πλάβες στις όχθες της Βεγορίτιδας στα ριζά του Αγίου Παντελεήμονα.
  •  Περίπατος στις όχθες της λίμνης δίνει την ευκαιρία στον περιηγητή να θαυμάσει τα σπάνια πουλιά που  βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
  •  Οι καταρράκτες που σχηματίζονται την άνοιξη δυτικά του χωριού όταν τα νερά της Λίμνης των Πετρών  μέσα από τεχνική δίοδο πέφτουν στην Βεγορίτιδα. 
Go to top